Για 8η μέρα μαίνεται ο πύρινος εφιάλτης στη Ρόδο: Οργή για το επιτελικό μπάχαλο – Φωτιές και σε Κέρκυρα, Εύβοια και Δερβενάκια

Τελειωμό δεν έχει ο εφιάλτης των κατοίκων στη Ρόδο καθώς το νησί καίγεται για όγδοη ημέρα με τις εικόνες να κάνουν τον γύρο του κόσμου αποσπώντας «πύρινα» σχόλια από τον βρετανικό Τύπο και τίτλους όπως «Τρέξτε για τις ζωές σας» με φόντο το επιτελικό χάος που εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Την ίδια στιγμή, η αγανάκτηση των κατοίκων και των επαγγελματιών ξεχειλίζει καθώς η Ρόδος αντιμετώπισε για μία νύχτα την απειλή των πυρκαγιών που επί μία εβδομάδα έχουν κάψει πάνω από 100.000 στρέμματα γης, κατέστρεψαν οικίες και ξενοδοχεία και οδήγησαν σε εκκενώσεις δεκάδων χωριών.

Εν παραλλήλω, πληθαίνουν οι καταγγελίες για το επιτελικό μπάχαλο και την έλλειψη οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης των πυρκαγιών, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να χρησιμοποιεί την τακτική εκκενώσεων ενώ οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, η αντιπολίτευση και οι φορείς καταγγέλλουν την υποστελέχωση της πυροσβεστικής, ζητώντας την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης και δασοπροστασίας.

Ταυτόχρονα, εκτός της Ρόδου, αντιμέτωποι με τον πύρινο εφιάλτη βρίσκονται οι κάτοικοι της Κέρκυρας, της Καρύστου, και των Δερβανακίων Αχαΐας καθώς στα πύρινα μέτωπα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και τους εθελοντές να παλεύουν αδιάκοπα για να τις περιορίσουν.

Πύρινη λαίλαπα στη Ρόδο

Στην Ρόδο κατά την διάρκεια της νύχτας δόθηκε μάχη με την φωτιά στο Γεννάδι και στο Βάτι, όπως επίσης δύσκολη ήταν η κατάσταση σε Μάλωνα και Μάσσαρι. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι που δυσχεραίνουν ιδιαίτερα το έργο των επίγειων δυνάμεων, ενώ δημιουργούν νέες αναζωπυρώσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη αναμένεται να είναι και η σημερινή ημέρα για την Ρόδο, αφού σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το νησί είναι σε κατάσταση συναγερμού 5.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν στην Ρόδο να πραγματοποιούν ρίψεις νερού δυο αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Εύβοια

Δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Εύβοια, όπου η φωτιά μαίνεται κοντά στους οικισμούς Πλατανιστός και Ποτάμι Ευβοίας. Μάλιστα λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα εστάλη μήνυμα από το 112 σε όσους βρίσκονταν στο Πλατανιστό να εκκενώσουν προς Κάρυστο.

Τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην Καρυστό συνδράμουν από αέρος δύο αεροσκάφη.

Κέρκυρα

Η φωτιά συνεχίζει να καίει και στην Κέρκυρα όπου, σύμφωνα με την πυροσβεστική υπήρξαν αναζωπυρώσεις στη περιοχή της Παλιάς Περίθειας.

Για την κατάσβεση των πυρκαγιών επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 4 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Αχαΐα

Μικρή βελτίωση παρουσιάζει η εικόνα της πυρκαγιάς στα Δερβενάκια Αχαΐας, όπου και εκεί μέσα στην νύχτα σημειώθηκαν αρκετές αναζωπυρώσεις στο φαράγγι του Βουραϊκού, οι οποίες παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω του δύσβατου τις περιοχής αντιμετωπίστηκαν από τις επίγειες δυνάμεις, που ήταν όλο το βράδυ σε επιφυλακή. Στο Αίγιο επιχειρεί από αέρος ήδη ένα ελικόπτερο.

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς και την Τρίτη

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα προβλέπεται:

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς – Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) για τις εξής περιοχές:

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Λασιθίου)

-Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Αττικής

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Καρπάθου, ΠΕ Καλύμνου, ΠΕ Κω)

-Περιφέρεια Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας)

-Περιφέρεια Κρήτης (ΠΕ Χανίων)

-Περιφέρεια Πελοποννήσου

-Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί